Holka z Prahy, co se ráda stará o hosty & kluk z Chomutova, co se našel v kuchyni

30. 5. 2024

Mezi řekou Sázavou a cyklostezkou, která vede z Nespek do Zbořeného Kostelce, se nachází krásná stodola, kde můžete strávit chvíle plné klidu, skvělého jídla a pití, s výhledem na okolní louky, lesy a pastviny. Dokonalý gastro zážitek vám zde o víkendech od jara do podzimu naservíruje tým bistra Ledce v čele s Kateřinou a Ladislavem Kerlehovými.

Text: Anna Zíková
Foto: Lucie Fenclová

dsc_2369-o.jpg
dsc_1981.jpg

Před více než deseti lety se mi ozvala vedoucí našeho skautského oddílu Kateřina, že s mužem Ladislavem otevírají bistro na Sázavě a jestli bych tam nechtěla pracovat. Dostali příležitost otevřít si bistro ve stodole patřící ke statku, který se rodině vrátil v restituci. S pomocí rodiny, kamarádů a pár OSB desek do stodoly vestavěli celý gastro provoz a s pár pivními sety zahájili první sezonu. Tak se stalo, že jsem několik letních prázdnin strávila v kuchyni a v noci v teepee nebo maringotce u bistra Ledce, zažila tam spoustu svateb, oslav, koncertů a prosluněných i upršených dnů a zamilovávala se do tohoto místa pořád víc a víc. Protože co víc si od brigády při studiu gymnázia přát, než být obklopena přírodou, fajn lidmi a spoustou barevných dobrot?

dsc_6081.jpg
dsc_5550.jpg
dsc_2361-o.jpg
dsc_2288.jpg
dsc_2067.jpg

Od doby, kdy jsem trávila prázdniny v bistru, už uplynulo pár let. Od té doby se rodina Kerlehových rozrostla o tři skvělé kluky a červenou „kachnu“, se kterou všichni společně vyráží za dobrodružstvím. Bistro se také hodně posunulo. V současné době se snaží používat co nejvíce lokálních surovin.

dsc_4951.jpg
dsc_5862.jpg
dsc_5757.jpg

Mají vlastní bylinky, vejce od slepic z Kyselovic hospodářství a zeleninu od kamarádky z farmy Malý zelí, která se nachází ve vedlejší vesnici. Křupavé a vláčné pečivo si vyrábějí také vlastní. Během pandemie začala Kateřina experimentovat s pečením a nyní prodávají kváskový chléb, dalamánky a housky. K pití vám zde nabídnou kromě domácích limonád také piva z malých českých pivovarů, italské bio prosecco či naturální vína z českého Veltinu a ta francouzská od Danyho, Francouze žijícího v sousední vesnici. Milovníci destilátů si mohou vychutnat produkty od českého Landcraftu i ty prémiové světové. K zákusku jistě oceníte kávu od partnerské české pražírny Mamacoffee a na filtru si můžete vychutnat zrnka od různých menších pražíren.

dsc_2014.jpg
dsc_2055.jpg
dsc_2080.jpg
dsc_2482-o.jpg
Menu se každý týden mění, takže je stále co ochutnávat. Navíc Ladislav umí vykouzlit masová, vegetariánská i veganská jídla a na své si přijdou i lidé s bezlepkovou či bezlaktózovou dietou. Objednat si můžete předkrm, polévku i hlavní jídlo, ale rozhodně si nechte místo na zákusek. Můžete svůj gastro zážitek zakončit koláčem ze sezonního ovoce, nebo třeba jejich legendárním cheesecakem s malinami, který je na menu už od samého začátku. Z hlavních jídel je pak signature dish rozhodně „kuře v misce“ v různých obměnách.
dsc_2403.jpg
dsc_2430.jpg
dsc_2447.jpg
dsc_2275.jpg
Za tímto originálním podnikem se skrývá spousta úsilí, ale i radosti. Jak říká Kateřina: „Nejlepší jsou spokojení hosté, plné bzučící bistro, děti, rodiče a přátelé u stolů, smích
a radost, kterou zde lidé prožívají. Moc ráda si s nimi povídám a těší mě, když na ně mám čas, mohu jim něco doporučit a pak se zeptat, jak jim to chutnalo a zda byli spokojeni. Velkou radost misamozřejmě dělá, že se k nám lidé vracejí. Někdy mi ani nedochází, co se nám povedlo vybudovat, že každá sklenička a každý příbor je náš… Beru to tak, že to patří do bistra, ale bistro jsme vlastně my. Na začátku jsme si vůbec nedokázali představit, jaký tenhle příběh bude, že poctivá a tvrdá práce se spoustou přešlapů nás dovede až do dvanácté sezony, na kterou se moc těšíme.“
dsc_2332.jpg
dsc_2042.jpg
dsc_1975.jpg
dsc_5312.jpg
Chcete článek nasdílet?