Souhra barev

16. 7. 2024

Blogerka a módní redaktorka Sandra Kisić se narodila v Sarajevu, téměř celý svůj život však prožila v Praze. A právě zde se svým mužem, advokátem Filipem Kisić Svobodou, nedávno s péčí a citem pro detail zrekonstruovali byt v původní zástavbě ze 30. let 20. století. A žije se jim krásně! Račte nahlédnout do interiéru plného výrazných barev, který svými čistými liniemi zdařile navazuje na původní architekturu domu.

Text: Anna Zíková
Foto: Martin Faltejsek

sandra_kisic_by_martin_faltejsek_banner_01.jpg

Stojím před funkcionalistickým činžovním domem. Než mi Sandra přijde otevřít, prohlížím si jeho jednoduchou, snadno čitelnou fasádu a velkorysá okna, která zajisté skvěle prosvětlují interiér. Dům již zvenčí vyzařuje nezaměnitelné kouzlo. Později mi Sandra s jiskrou v očích říká, že jej navrhoval prvorepublikový architekt a žák Jana Kotěry, Otakar Novotný. 

Původní dispozice bytu odpovídala tehdejší době. Půdorys velkolepé vstupní haly s balkonem a kolem rozloženými pokoji se manželé rozhodli od základu změnit ve spolupráci s architekty z 0,5 Studio. Na otázku, jak si je vybírali, Sandra se smíchem odpovídá: „Přes Google.“ Jedním dechem dodává, že při výběru studia je oslovily realizace, během spolupráce si s architekty vyhovovali lidsky a sdílejí i podobný smysl pro humor. Zadáním bylo vytvořit otevřený prostor spojující kuchyň s jídelnou a obývacím pokojem, který dnes funguje i jako herní prostor, a oddělit dva samostatné menší pokoje – ložnici a budoucí dětský pokoj. 

sandra_kisic_by_martin_faltejsek_web_01.jpg
sandra_kisic_by_martin_faltejsek_web_03.jpg
sandra_kisic_by_martin_faltejsek_web_05.jpg
sandra_kisic_by_martin_faltejsek_web_27.jpg

Do realizace se vepsal Sandřin vztah k barvám a zajímavým strukturám, módě a designu. Výrazným prvkem interiéru jsou i obrazy Davida Hanvalda, které zdobí nejen hlavní obytný prostor, ale také ložnici. 

V prostorném obytném prostoru s kuchyní a jídelnou zůstala původní velká špaletová okna s mosaznými kličkami. Mosazné prvky najdete po celém bytě, včetně klik či lustru od české značky Osmont. Téměř celým prostorem pak probíhá bezprahová dubová podlaha, po které se často prohání robotický vysavač. Ten má speciální „domeček“ ve vestavěné skříni s velkoryse zaobleným rohem vedle knihovny. Knihovna potažená dubovou dýhou slouží jako útočiště pro knihy či  rodinné poklady, jako je například ručně malovaný talíř s podobiznou páru, který byl svatebním darem od přátel, ale třeba i pro s citem vybrané hračky. 

sandra_kisic_by_martin_faltejsek_banner_05.jpg
sandra_kisic_by_martin_faltejsek_web_41.jpg
sandra_kisic_by_martin_faltejsek_web_42.jpg

Výrazným akcentem prostoru je růžový gauč s posuvným modulem, který slouží jako pohodlné posezení pro návštěvy či při sledování oblíbených filmů. Jemná růžová se pak opakuje i na židlích značky TON u velikého dřevěného stolu, kolem něhož se schází celá rodina. Mramorový stolek z druhé ruky je poklonou skandinávskému designu. 

Celou jednu stěnu obytného prostoru pak tvoří kuchyňská linka s prostornými skříňkami, prakticky dotaženými až ke stropu. Odlehčeného dojmu je dosaženo použitím světlého laku na skříňkách bez úchytek či jiných ozdobných prvků. Kuchyňská deska a obklady na stěně jsou keramickou imitací mramoru s šedočerným žíháním. Stejný materiál se opakuje v koupelně kolem umyvadla a na poličkách. Jedna z poliček je opravdu speciální! Je ukrytá ve sprchovém koutu níž, než je pro poličku běžné, a slouží k pohodlnému holení nohou.

sandra_kisic_by_martin_faltejsek_web_08.jpg
sandra_kisic_by_martin_faltejsek_web_10.jpg
sandra_kisic_by_martin_faltejsek_web_13.jpg
sandra_kisic_by_martin_faltejsek_web_18.jpg

Ještě rychle nahlédnu do ložnice, ze které je vstup na balkon. Nad postelí opět obdivuji obraz, který působí dojmem, jak kdyby byl na míru od Davida Hanvalda. Lampičky jsou opatřené biodynamickými žárovkami pro zdravé večerní svícení. Noční režim lze zapnout i v ostatních místnostech bytu, podsvícení prostoru večer vytváří příjemnou atmosféru. 

sandra_kisic_by_martin_faltejsek_web_23.jpg
sandra_kisic_by_martin_faltejsek_web_21.jpg
sandra_kisic_by_martin_faltejsek_web_20.jpg
sandra_kisic_by_martin_faltejsek_web_31.jpg
Chcete článek nasdílet?